SURORILE DIN CONGREGATIO IESU

În parohia noastră este prezentă şi o comunitate de surori din Congregatio Iesu, fiind şi ele de un real ajutor în activităţile pastorale şi sociale dezvoltate de comunitatea noastră.

Date istorice

Fondatoarea Congregaţiei noastre este Maria Ward, care s-a născut pe data de 23 ianuarie 1585, în Yorkshire, Anglia. Copilăria şi tinereţea i-au fost marcate de persecuţia împotriva catolicilor din patria ei. Pentru a-şi consacra total viaţa lui Dumnezeu s-a decis să părăsească familia şi patria ei. Împreună cu câteva însoţitoare a început în 1609 o nouă formă de viaţă consacrată. Pentru aceasta ea s-a inspirat din spiritualitatea Sfântului Ignaţiu de Loyola. Scopul noii comunităţi era slujirea în credinţă, mai ales prin educarea fetelor, dar şi asistenţă spirituală şi ajutor în domeniul social şi caritativ. Maria Ward voia să ajute, ca femeia să-şi redobândească demnitatea. Ea voia să-i dea educaţie, ca să fie conştientă de responsabilitatea ei în societate şi în Biserică.
Şi femeile pot să realizeze lucruri mari” – era convingerea ei. A murit la 30 ianuarie 1645 la York, în Anglia.
Astăzi avem comunităţi în Europa, Asia, Africa şi America. În România avem comunităţi în Bucureşti, Timişul de Sus, Timişoara, Brăila, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Iaşi, Luizi-Călugăra şi Cupcini (Republica Moldova).
Primele surori au venit la Luizi-Călugăra în anul 1999. Ele au activat la şcolile din sat.
Din anul 2001 s-a deschis în clădirea noastră şi o grădiniţă cu program normal. Îi ajutăm pe copii la teme, facem cateheză la Biserica parohială, suntem alături de cei care au nevoie de ajutorul nostru etc.
Dorim să ducem spiritul fondatoarei noastre Maria Ward mai departe şi să lucrăm cu seninătate la opera de răscumpărare a omenirii. Totul spre mai marea slavă a lui Dumnezeu.

Ad maiorem Dei gloriam!

Sr. Vincenţia Dima

man-grad-sur-c-j

Mănăstirea / Grădiniţa Surorilor din Congregatio Iesu