biserica

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din Luizi-Călugăra a fost inaugurată în anul 1942.

Lucrările la această biserică au început, din iniţiativa venerabilului Pr. Dr. Iosif Petru M. Pal, în anul 1932, după planurile arhitectului Octav Bellet.

La vremea în care a fost inaugurată, biserica din Luizi-Călugăra era cea mai mare din Moldova: 55 m lungime; 25 m lăţime, cu o deschidere în formă de cruce de 34,40 m; 54 m înălţimea turnului, cu altarul la apus.

Pe lângă monumentala biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, la Luizi-Călugăra, sunt de menţionat şi alte lăcaşe ale Domnului: capelele din cele două cimitire ale comunităţii, capelele de pe cele trei coline din partea vestică a localităţii, precum şi capela „Sf. Alois de Gonzaga” din Mănăstirea Surorilor din Congregatio Iesu.

În două dintre aceste capele, mai precis în capela din cimitirul din Osebiţi şi în capela de la Surori, se celebrează zilnic sfânta Liturghie, pe când în celelalte capele doar de hramurile lor.

De fapt, cele trei capele de pe Sanislău, Calvar şi Gherţ sunt pline „simbol”, ele marchează şi hramurile a trei din cele patru părţi ale localităţii.

capela-sanislau

Capela „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, de pe dealul Sanislău, construită în anul 1932 de familia Horvat, marchează hramul sectorului Suhard, partea vestică a localităţii.

capela-calvar

Capela „Coborârea Duhului Sfânt”, de pe dealul Calvar, marchează hramul părţii centrale a localităţii.

capela-ghert

Capela „Înălţarea Domnului”, de pe dealul Gherţ, marchează hramul sectorului Osebiţi, partea de nord a localităţii.

capela-osebiti

Capela „Coborârea Sfântului Duh” din cimitirul din Osebiţi.

capela-c-j

Capela „Sf. Alois Gonzaga” din Mănăstirea Surorilor Congregatio Iesu, de la intrarea în Localitate.